Behandeling

De Chinese gezondheidsfilosofie heeft mij geleerd scherp waar te nemen, niet alleen met mijn hoofd te werken, maar ook met mijn hart, om de symptomen te behandelen, maar altijd op zoek te blijven naar de dieperliggende oorzaken. Het leerde me iedere patiënt als uniek te beschouwen en het leerde me zien hoe ons gevoelsleven zich uit in ons lijf. Het bracht me kennis over gezonde voeding, juiste ademhaling en het biedt me een scala aan oefeningen voor lichaam en geest. Maar het leerde me vooral om alle klachten als verstoringen van Qi te begrijpen. Qi is niet alleen ‘energie’. Je kunt het ook begrijpen als ’tendens”beweging’ of ‘verandering’. Het bewegen en herstellen van de Qi is dus een veranderingsproces. Behandelen is voor mij het op gang brengen en begeleiden van dat proces.

Acupunctuur ordent, herstelt en kalmeert het gehele menselijke systeem en legt daarmee de basis voor het veranderings- en genezingsproces. Ik werk vooral met de Japanse Toyohari acupunctuur, een zachte geheel pijnloze hands-on vorm van acupunctuur. Toyohari stelt me in staat heel direct in contact te treden met de Qi van de patiënt.  Qi is waarneembaar in allerlei subtiele veranderingen die optreden in het lichaam. Denk aan de ademhaling, kleur van het gezicht, spierspanning, vochtigheid van de huid en veranderingen die voelbaar zijn in de pols. Patiënten zijn vaak enorm verrast over het snelle effect van deze manier van werken. Chinese kruidenformules kunnen de behandeling ondersteunen, net als oefeningen en voedingsadviezen.

In mijn ervaring brengen klachten vaak iets tot uitdrukking. Ze kunnen iets zeggen over de manier waarop we ons leven tegemoet treden, over hoe we ons verhouden tot ons lijf, over onze overtuigingen ten aanzien van het leven, over onze voorkeuren en verwachtingen, over onze emoties en onze soms verborgen behoeftes en verborgen pijn. Ook die aspecten kunnen aan bod komen. Zoals gezegd is scherp waarnemen een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunst. Het blijkt vaak heel waardevol te zijn met de patiënt te delen wat ik zie. Bewustwording kan een belangrijk aspect zijn van het veranderingsproces zijn en het gesprek kan helpen om de Qi te laten bewegen. Zeker bij langdurige of terugkerende klachten kan dat aspect een belangrijke rol spelen in mijn behandeling.

Ik werk samen met de patiënt aan een veranderingsproces dat leidt naar gezondheid en welzijn. Als deze manier van werken je aanspreekt, ontvang ik je graag in mijn praktijk. Je kunt voor meer informatie of aanmelding contact met me opnemen via het contactformulier. Als je specifieke vragen hebt, kun je ook een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsconsult.

 

Reacties zijn gesloten.