Liefde is…..

Leestijd 2,5 minuut Er bestaan veel verschillende vormen van liefde: de liefde van de verliefden, de liefde van ouders voor hun kinderen, de liefde van de violist voor de muziek en de liefde van een behandelaar voor zijn of haar cliënten, die we meestal compassie of empathie noemen. En natuurlijk is er nog de liefde waarover Whitney Houston zong dat het ‘the greatest love of all’ is: de liefde voor jezelf. Die liefde zou je inderdaad de belangrijkste vorm van liefde kunnen noemen. Ze stelt je in staat je grenzen aan te geven, aandacht voor jezelf te vragen en goed voor jezelf te zorgen, zodat je je op een gezonde manier kunt ontwikkelen. Je hebt die liefde ook nodig om gezonde, voedende relaties aan te kunnen gaan. Kortom: liefde voor jezelf is een voorwaarde voor een goede geestelijke, lichamelijke en sociale gezondheid. De jonge Whitney Houston zong overmoedig dat deze greatest love of all ‘easy to achieve’ zou zijn. Haar leven vol drank, drugs en ongezonde relaties bewees helaas het tegendeel.  Zelfhaat, zelf-afwijzing en innerlijke strijd transformeren tot een liefdevolle relatie met jezelf is misschien wel de moeilijkste opdracht in het leven.

Oprechte belangstelling

Om te beginnen moet je daarvoor weten wat liefde is en hoe ze werkt. Dat is een lastige vraag, want liefde laat zich niet vangen in een definitie. Iedereen mag er zijn eigen idee over hebben en we hebben al gezien dat er een veelheid aan liefdesvormen bestaat. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een gemeenschappelijke factor, iets concreets dat in al die vormen aanwezig is. In die zoektocht kwam ik uit bij ‘oprechte belangstelling’. Geliefden praten tot diep in de nacht en willen alles van elkaar weten, als vader luister ik naar wat mijn kinderen bezighoudt, een wetenschapper observeert met oprechte belangstelling de resultaten van een experiment en een goede therapeut is oprecht geïnteresseerd in het verhaal van een cliënt.

Belangrijk

Door oprechte belangstelling te tonen kan er begrip, erkenning en wezenlijk contact ontstaan. In dat contact ervaren we liefde. Als het contact verbroken wordt, leidt dat tot stagnatie, verharding en verwijdering. Als het niet botert in een relatie krijgen mensen het advies om met elkaar te gaan praten. Misschien zouden we beter kunnen adviseren om naar elkaar te gaan luisteren. In luisteren naar de ander komt de belangstelling tot uitdrukking. In het woord ‘belangstelling’ zit het woord ‘belang’. Als mijn vrouw en ik ruzie hebben, moedig ik mezelf aan mijn weerstand even te parkeren en naar haar te luisteren. Dat lukt alleen als ik erken dat ze belangrijk voor mij is. Belangstelling heb je voor dingen die voor jou rijk zijn aan belang. Het belangrijkste in dit leven ben je uiteindelijk zelf.

Luisteren

Je kunt een leven lang tegen jezelf vechten en jezelf afwijzen, maar van jezelf scheiden gaat niet zonder dit leven te beëindigen. Veel mensen worstelen in stilte met zichzelf. In die worsteling gaat veel energie verloren. Het vermindert je vermogen om je dromen te verwezenlijken, zorg te dragen voor de wereld en de mensen om je heen, te genieten en iets moois te maken van de korte tijd dat je hier bent. Maar die worsteling is geen rede voor schaamte. Je bent niet alleen. Iedereen worstelt van tijd tot tijd met zichzelf. Wanneer ik met mezelf worstel en vastloop in zelfkritiek en innerlijke strijd, dan moedig ik mezelf aan mijn weerstand even te parkeren en te ‘luisteren’ naar wat er in mij speelt. Er bestaan allerlei technieken en hulpmiddelen om mijn aandacht op mezelf te richten en mezelf beter te leren kennen. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Toch is het niet de techniek, maar de oprechte belangstelling waarmee ik waarneem, die de deur opent naar begrip, erkenning, verzachting van mijn oordeel, naar verbinding en wezenlijk contact. Zo hervind ik de liefde, of misschien kan ik beter zeggen: zo hervindt de liefde mij.

Als je vastloopt in je worsteling, vraag dan om hulp. Soms is de oprechte belangstelling van de ander nodig om te helen en om te voelen dat jij er werkelijk toe doet. Een zinvol en harmonieus leven is je enorm gegund. Dit blog is niet bedoelt als reclame voor mijn praktijk, maar je mag me natuurlijk bellen of mailen.

Wil je mijn volgende blogpost ook lezen? Abonneer je dan op dit blog (hieronder op je telefoon, rechtsboven op een desktop), of volg me op Facebook

 

 

 

Subscribe
Aanmelden voor:
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andy Troostwijk
Andy Troostwijk
26 december 2021 1:01 pm

Mooi gezegd. Ik merk dat ik ook liefde ervaar als ik naar de zee kijk, mijn kids zie genieten, een mooie lucht zie, mijn warme café latte mok in mijn hand hou, etc etc

Cees Hameete
Cees Hameete
26 december 2021 1:48 pm

Mooie blog, Willem. Met name de uitwerking van het begrip belang-stelling vind ik ook een zeer praktische eye-opener. “The greatest love of all” van Whitney vind ik nog wel een nieuwe bespiegeling waard. Als ik gevraagd wordt naar mijn religieuze achtergrond dan hanteer ik graag mijn samenvatting van de grootste uitdaging in de Bijbel: Heb uw naaste lief als uzelf. Met daarin wat mij betreft de vraag besloten of de liefde jou moet vinden of dat jij de liefde moet vinden via jezelf of via de ander. Vooralsnog denk ik dat het situationeel bepaald is. Ik wens je nog een… Lees verder »

Tileke
Tileke
30 december 2021 1:13 pm

Wat een prachtig blog weer. “De liefde hervindt mij” vind ik zo’n mooie zin. Je erkent ermee dat de liefde er altijd is. Voor mij het belangrijkste gegeven in het leven. De verbinding is er altijd, maar het lukt ons helaas zo vaak zo goed lukt om die te verbreken.
Een onbelemmerde opening gewenst lieve Willem! Naar de liefde uiteraard.

Mirna Ligthart
Mirna Ligthart
7 januari 2022 1:55 pm

Mooie blog Willem. Het belang van luisteren, omdat het echt horen van… rijk is aan belang. En niet ‘autobiografisch’ luisteren, zoals ik gister iemand hoorde zeggen, met een vernauwd oor. Elke dag leren wat mij betreft. Ik ken jou als goede luisteraar.