Oosterse geneeswijzen bij burn-out

Zhuang zi

Zondag 2 oktober van 19:30 tot 21:30
Plaats: Het Yogahuis, Bakenesserstraat 12zw.
Deze lezing wordt gratis aangeboden in het kader van de week van de acupunctuur.

Een interactieve lezing over de inzichten die de Oosterse gezondheidsfilosofie biedt in de moderne ziektebeelden burn-out en overspannenheid. Aan de hand van begrippen zoals yin, yang en qi wordt duidelijk hoe lichamelijke-, emotionele- en mentale klachten met elkaar samenhangen en hoe zij als een eenheid begrepen en behandeld kunnen worden. Maar de burn-out problematiek wordt ook in een groter maatschappelijk verband geplaatst. Na de lezing begrijp je wat er nodig is om sterker en wijzer uit zo’n moeilijke periode te komen. Aan het eind van de lezing demonstreert Willem de zachte Japanse acupunctuurstijl waarmee hij werkt.

Tekst tijdschriftartikel over mijn manier van burn-out behandelen

Willem Pinksterboer specialiseerde zich in de behandeling van mensen met burn-out en overspannenheidsklachten. Vanuit zijn passie voor de oosterse geneeswijzen helpt hij mensen met grote betrokkenheid door deze ingewikkelde fase van hun leven.  Daarbij maakt hij gebruik van zijn kennis over japanse acupunctuur, Chinese kruiden, voeding, yoga en meditatie.  In de oosterse gezonheidsfilosofie draait het om: zelf-inzicht krijgen, innerlijke  rust vinden, de balans bewaren en het versterken van de vitaliteit. Allemaal zaken die je als je burn-out of overspannen bent verschrikkelijk goed kan gebruiken.

In de spiegel kijken
Mensen die burn-out of overspannen zijn, hebben vaak een scala aan lichamelijke en geestelijke klachten. De Oosterse geneeswijzen kijken niet naar de afzonderlijke klachten, maar zoeken naar een patroon. Iedere patiënt heeft een uniek klachtenpatroon dat veel zegt over wie je bent en wat de oorzaak van je klachten is, maar ook over wat er nodig is om weer in balans te komen. Zo’n patroon is een spiegel waarin je jezelf kunt ontdekken. Om uit een burn-out te komen moet je eerlijk naar je zelf durven en willen kijken. Willem Pinksterboer nodigt je daartoe uit en helpt je te begrijpen wat je ziet en ervaart.

Zachte acupunctuur
Acupunctuur herstelt en kalmeert het hele systeem en vormt de basis van het herstelproces. De Japanse Toyohari acupunctuur is volledig pijnloos en is daardoor bij uitstek geschikt voor de behandeling van mensen die burn-out of  overspannen zijn. Bij de toyohari acupunctuur speelt bovendien het voeden van de qi (energie) een centrale rol. Op de behandeltafel wordt de patiënt uitgenodigd actief betrokken te zijn, door aandachtig en zonder oordeel waar te nemen. De ervaring is dat mensen al direct na de eerste behandeling een positieve verandering ervaren. Voor verder herstel kunnen in de gesprekken voor de behandeling zaken als voeding, beweging, werkdruk en zelfbeeld aan de orde komen. Er kunnen Chinese kruiden of voedingssupplementen voorgeschreven worden om je systeem te ondersteunen en er kunnen eenvoudige yoga- en aandachtsoefeningen meegegeven worden, waarmee je zelf kunt bijdragen aan het herstel van je balans en vitaliteit.

Sterker en wijzer
Het doel van deze aanpak is niet om koste wat het kost zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen gaan, maar deze crisis te gebruiken voor een heroriëntatie op de manier waarop je je leven en je werk tegemoet treedt. Herstel betekent in de opvatting van Willem Pinksterboer niet dat je terug gaat naar de situatie voor je klachten, maar dat je een veranderingsproces doormaakt waarna je werkelijk klaar bent voor een frisse start. Een start waaraan je sterker en wijzer verschijnt.

Stuur voor meer informatie of voor het maken van een afspraak een bericht via ‘contact’

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.