25 jaar persoonlijke gezondheidszorg

(Leestijd 2 minuten)
Het is dit najaar vijfentwintig jaar geleden dat ik aan het werk ging in de gezondheidszorg. Mijn eerste baan was in de fysiotherapie-praktijk van mijn ouders.

Fysiotherapie

Mijn ouders beoefenden hun vak vanuit oprechte persoonlijke betrokkenheid en vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het welzijn van hun naasten. Het was zorg vanuit het hart, waarbij te allen tijde de patiënt en niet de regels of de omzet centraal stond. Dat voorbeeld vormde de basis van mijn identiteit als behandelaar. Toen eind jaren negentig de diagnosecodes en richtlijnen hun intrede deden in de fysiotherapie-praktijk besloot ik het vak te verlaten. Ik wilde verder groeien in het verlenen van persoonlijke zorg en ik voorzag dat de fysiotherapie zich in een andere richting zou ontwikkelen.

Acupunctuur

Toen ik acupunctuur ging studeren kreeg ik van mijn docenten een heel nieuwe manier van denken en kijken aangereikt. Ik ontdekte een traditie waarin de mens nog niet onherroepelijk gescheiden is in een lichaam en een geest, waarin voelen even hoog wordt aangeslagen als denken en waarin je als behandelaar altijd kijkt naar de gehele mens. Ik ben mijn leraren die niet alleen hun kennis, maar ook hun liefde voor de Chinese geneeswijzen op me overdroegen, enorm dankbaar. Zij ontsloten een schatkamer voor me. Inmiddels werk ik zelf als docent bij de TCMA, waar ik deze schatkamer met heel veel plezier voor een nieuwe generatie acupuncturisten ontsluit.

Contact

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat ‘het gesprek’ voor mij een heel belangrijk gereedschap is. Bewustwording en het herstel van gezondheid gaan vaak hand in hand. Niet alleen tijdens het gesprek, maar ook tijdens de acupunctuurbehandeling, kwam voor mij het contact steeds meer centraal te staan. De punt van de naald is een ontmoetingsplaats. Het is de plaats waar de verbinding gelegd wordt en contact gemaakt wordt. Vanuit dat contact ontstaat de genezende beweging. Samen met mijn patiënt ben ik deelgenoot van deze bijzondere ervaring.

Patienten

De meeste dank ben ik verschuldigd aan al die patiënten die zich inmiddels aan mijn zorg hebben toevertrouwd. Dankzij hen kreeg ik de kans om te leren, ervaring op te doen en mij als behandelaar te ontwikkelen. Ik had succes en maakte fouten, ik ontdekte mijn kracht en mijn beperkingen en ik leerde steeds beter hoe ik daar mee om moet gaan. Het is de patiënt die de behandelaar beter maakt! Ik hoop nog heel veel mensen in mijn praktijk te ontmoeten en ik hoop nog jaren te kunnen groeien in dit onwaarschijnlijk mooie en rijke vak.

Als je dit artikel waardeert, kun je je abonneren op mijn blog.  Je kunt ook op de hoogte blijven door me te volgen op Facebook.

Subscribe
Aanmelden voor:
guest

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joan
Joan
1 december 2019 6:42 am

Wens dat je nog lang mag blijven bijdragen en groeien Willem! Je dank herken ik; inderdaad, aan de patiënten ken je de behandelaar.
Hartelijke groet, Joan Duveen

Els Sinnige
Els Sinnige
1 december 2019 10:39 am
Antwoord aan  Joan

Het is al weer enige jaren geleden, dat je mij hebt behandeld. Ik ben toen drie/vier keer bij je geweest. De klachten verdwenen en kwamen niet meer terug. Heel veel dank voor je hulp en voor jouw manier van werken.
Ik wens je nog vele mooie jaren. Mooi dat je schrijft:
Het is de patient die de behandelaar beter maakt.
Dat is geluk hebben, zo’n behandelaar te mogen vinden.

Antoinette
Antoinette
1 december 2019 10:56 am

Mooi geschreven Willem. Jouw grote betrokkenheid bij het prachtige vak dat jij uitoefent helpt zeer zeker mee bij genezing van je patiënten.
Ik wens je nog vele mooie en gelukkige jaren toe

Tileke
Tileke
1 december 2019 11:23 am

Lieve Willem, we mogen ons gelukkig prijzen met zo’n collega die werkt vanuit zijn hart, zichzelf vragen stelt, zich alsmaar blijft ontwikkelen en ons daar deelgenoot van maakt. Nog heel veel jaar dit! Liefs, Tileke

Coen
Coen
2 december 2019 6:29 am

Ik ken je (nog) niet als behandelaar, maar wel als mooi en inspirerend mens. Ik ben dankbaar dat onze wegen elkaar gekruist hebben en wens je nog vele mooie en verrijkende ervaringen en ontmoetingen toe.