Tips vergoeding zorgverzekering alternatieve geneeswijzen 2020

Als je het belangrijk vindt dat de kosten van alternatieve geneeswijzen ook in 2020 vergoed worden, dan doe je er goed aan de polisvoorwaarden van je verzekering goed te bekijken. Sommige verzekeringen zoals CZ direct, Ditzo en Bewuzt, stoppen volgend jaar namelijk met de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Een aantal andere verzekeringen, zoals  bijvoorbeeld VVAA, ONVZ en IZZ vergoeden volgens jaar minder dan in 2019. Veel verzekeraars zoals bijvoorbeeld DWS, Interpolis en VGZ vergoeden een beperkter aantal alternatieve therapieën. Zorg dus dat je niet voor verrassingen komt te staan. In dit overzicht staan alle vergoedingen en kosten op een rijtje. Er zijn gelukkig nog voldoende pakketten te vinden waarin alternatieve geneeswijzen vergoed worden. Als je overweegt over te stappen heb ik om je keuze iets makkelijker te maken, een aantal naar mijn idee gunstige aanbiedingen geselecteerd. Ik heb daarbij alleen gekeken naar de totale vergoeding per jaar en de vergoeding per dag in verhouding tot de prijs. Welke behandelingen wel of juist niet vergoed worden heb ik niet beoordeeld.

Kleine vergoeding: €200 – €300 per jaar

Wie verwacht maar een paar keer per jaar een alternatieve behandelaar te bezoeken, kan goed terecht bij Univé of UMC. Voor iets minder dan 10 euro per maand bieden deze verzekeraars een pakket waarbij je €200 per jaar (€40,- p.d.) vergoed krijgt.

Je zou voor iets meer vergoeding ook kunnen kijken naar Ohra €12,24 per maand, voor €250 per jaar (€45,- p.d.) of Avitae €13,57 per maand voor een vergoeding van €300 per jaar (€50,- p.d.).

Gemiddelde vergoeding: ± €500 per jaar

Voor een wat ruimere vergoeding komt OHRA qua prijs het gunstigst uit de bus.  OHRA Extra aanvullend biedt voor € 22,98 per maand een vergoeding van €500,- per jaar e (€45,- p.d.)  OHRA (onderdeel van de CZ groep) vergoed alleen lang niet alle alternatieve geneeswijzen. Een bredere vergoeding vind je bijvoorbeeld bij het Zilveren Kruis, maar daar betaal je dan ook wat meer voor: €30,75 voor €550,- per jaar (€40,- p.d.).

Ruime vergoeding + €1000,-

Wie op zoek is naar een verzekering met een ruime vergoeding van alternatieve zorg zou eens kunnen kijken naar VvAA Top: €1000,-  per jaar (€65,- p.d.) voor €60,46 per maand. Dezelfde vergoeding wordt door PNOzorg Top geboden voor €63,89. In vergelijking met de pakketten die een kleinere vergoeding bieden, zijn deze pakketten naar verhouding erg duur. De VvAA biedt zelfs een pakket met een vergoeding van €1500,-, maar daar moet maandelijks maar liefst €123,73 voor betaald worden. Tenzij je verwacht ook andere zorg uit dit pakket nodig te hebben, lijkt dat me geen voor de hand liggende keuze.

Tegenwoordig vergoeden veel verzekeraars niet meer alle vormen van alternatieve zorg. Acupunctuur en homeopathie worden bijvoorbeeld bijna altijd vergoed, maar voor veel andere alternatieve geneeswijzen geldt dat niet. Interpolis vergoed zelfs alleen acupunctuur als het door een arts wordt uitgevoerd. Als je zeker wilt weten welke behandelvormen vergoed worden,  raad ik je aan de voorwaarden van de polissen goed te bestuderen voor je een verzekering afsluit. Wil je inzicht hebben in de verdere inhoud van de pakketten, of wil je meer weten over de service en kwaliteit van de verschillende ziektekostenverzekeraars, dan raad ik je aan de website van de consumentenbond te raadplegen.

Ik hoop dat deze tips je geholpen hebben! In mijn volgende blog zal ik uitgebreid ingaan op het gevaar dat dreigt door de steeds verdere afname van de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Stay tuned!

Als je dit artikel waardeert, kun je je abonneren op mijn blog.  Je kunt ook op de hoogte blijven door me te volgen op Facebook.

Subscribe
Aanmelden voor:
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Coen
Coen
12 december 2019 10:37 pm

Al met al betaal je via de premie bijna al het hele bedrag van de vergoedingen. Tenzij je het maximale declareert kun je volgens mij beter het geld opsparen en vanuit dat potje de therapeut betalen als het nodig is. Grote kans dat je nog wat geld overhoudt 😉

Ad Koster
Ad Koster
15 december 2019 2:05 pm

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het voordeliger is om fysio en alternatieve geneeswijzen uit je eigen zak te betalen, want de kosten van polissen waarbij een nuttige vergoeding wordt gegeven, zijn bijna duurder dan de opbrengst. Dat geldt trouwens ook voor tandartsverzekeringen.
Ik heb vorig jaa dan ook al besloten om de goedkoopste aanvullende verzekering af te sluiten en niet meer de duurdere die ik eerst had.

Anja
Anja
22 december 2019 8:46 am
Antwoord aan  Ad Koster

Helemaal waar…heb ook vorig jaar gedaan goedkoopste basis en geld over voor alternatief.