CZ schrapt vergoeding alternatieve geneeswijzen

(Leestijd ongeveer 4 minuten)
Vorige week zorgde zorgverzekeraar CZ voor onrust onder alternatieve behandelaars en hun patiënten door te besluiten de vergoeding van een aantal alternatieve geneeswijzen te beëindigen. Reïncarnatietherapie, craniosacraaltherapie, fytotherapie, ayurvedische  geneeskunde, energetische geneeskunde en kinesiologie worden vanaf 1 januari niet meer vergoed.

Onzorgvuldig besluit

De manier waarop CZ  tot dit besluit kwam, is op zijn zachtst gezegd onzorgvuldig. De zorgverzekeraar heeft niet overlegd met de getroffen beroepsgroepen en komt zeven weken voor het nieuwe beleid ingaat met zijn mededeling. De getroffen therapeuten werden er twee jaar geleden nog toe verplicht een kostbare en tijdrovende bijscholing te volgen om hun medische basiskennis te garanderen. Hoe kan een zorgverzekeraar zo onzorgvuldig met mensen omgaan?

Gebrek aan visie

Bovendien rammelt de inhoudelijke onderbouwing van dit besluit aan alle kanten. CZ nam dat besluit op basis van de uitkomsten van een enquête onder slechts driehonderd van zijn 3,6 miljoen verzekerden. De verzekeraar vroeg welke alternatieve geneeswijzen ze zinvol dan wel onzinnig vonden. Zo’n steekproef is veel te klein om representatief te zijn en de vraagstelling is dubieus. De geënquêteerden hadden over het algemeen geen ervaring met de therapieën die ze beoordeelden, laat staan dat ze er verstand van hadden. CZ probeerde het gebrek aan visie en onderbouwing te verhullen door te beweren dat voor deze behandelvormen weinig wetenschappelijk bewijs zou bestaan. Dat is aperte onzin.

Wetenschappelijk onderzoek

Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde, de oudste geneeskunde op aarde. Fytotherapie omvat onder andere ayurvedische geneeskunde, Chinese geneeskunde en westerse kruidengeneeskunde. Veel moderne geneesmiddelen zijn afgeleid van de geneeskrachtige werking van planten, zoals vingerhoedskruid (digitalis) en taxus. De wetenschap heeft de laatste jaren steeds meer interesse in allerlei vormen van fytotherapie. Zo is farmacognosie een jonge tak van wetenschap die in geneeskrachtige planten zoekt naar werkzame stoffen voor nieuw te ontwikkelen medicijnen.

Onbekend maakt onbemind

Eén enkele zoekopdracht op internet leert dat heel veel wetenschappelijk onderzoek juist positieve resultaten te zien geeft voor de oeroude ayurvedische geneeskunde, zeker in vergelijking met de veel jongere osteopathie, die gelukkig wel gewoon vergoed blijft worden. De ayurvedische geneeskunde sneuvelt echter omdat ze niet erg bekend is. Onbekend maakt nog altijd onbemind. Maar dat een behandelmethode niet bekend is, zou voor een verzekeraar geen reden mogen zijn om die niet meer te vergoeden en daarmee zowel therapeuten als patiënten te duperen.

Zondag met Lubach

Toch is er ook een andere kant aan dit verhaal. De woordvoerder van CZ zegt desgevraagd dat er steeds meer klachten binnenkomen over de vergoeding van ‘onzintherapieën’ waar verzekerden niet aan willen meebetalen. De uitzending van Zondag met Lubach over alternatieve geneeswijzen (oktober 2017) zal daar zeker aan bijgedragen hebben.

Marketingstrategie

Alternatieve geneeswijzen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dat zijn commerciële producten waarmee verzekeraars vergoeden wat verzekerden willen. De vergoeding van alternatieve geneeswijzen is nooit een inhoudelijke keuze geweest waarmee verzekerden duidelijk wilden maken dat ze in die therapieën geloven, maar is niet meer dan een marketingstrategie om polissen te verkopen. Als de klant het wil en het kost niet teveel, dan is het prima, mits het geen schade oplevert aan de gezondheid. Het sentiment onder verzekerden is dus altijd leidend geweest. Alternatieve behandelaars hebben daar genoegen mee genomen en te weinig moeite gedaan om uit te leggen wat ze doen, hoe hun behandeling werkt en waarom die onmisbaar is. Als nu op basis van een veranderend sentiment besloten wordt om de vergoeding stop te zetten, dan is dat schrikken, maar je kunt er weinig aan doen.

Verdeel en heers

De alternatieve sector is bovendien een lappendeken van uiteenlopende therapieën die allemaal ongeveer dezelfde klachten behandelen en elkaar dus beconcurreren. In zo’n sector kunnen zorgverzekeraars, die gewend zijn het harde spel van de markt te spelen, gemakkelijk verdelen en heersen. De alternatieve sector laat alleen met één stem van zich horen wanneer hij aangevallen wordt, zoals nu. Zo is de sector vorige week meteen een petitie gestart in de hoop dat CZ het genomen besluit terugdraait.

Wake-up call

Ik heb die petitie natuurlijk ondertekend, maar ik geloof niet dat die veel effect zal hebben.  Om de alternatieve geneeswijzen een stabiele positie in de gezondheidszorg te geven, zal de sector uit de slachtofferrol moeten stappen, zelf-kritischer moeten worden en heel goed moeten uitleggen welke kernwaarden hij vertegenwoordigt. De alternatieve geneeswijzen zullen volwassen moeten worden. De geschiedenis van de reguliere geneeskunde leert dat dat geen gemakkelijk proces is. Maar als de alternatieve sector er daarom maar niet aan begint, zal de maatregel van CZ niet de laatste en ook niet de grootste klap zijn die hij te verwerken krijgt. Wellicht zijn zulke klappen juist nodig om volwassen te worden. Beter dan dat we klagen over het onrecht dat ons wordt aangedaan, kunnen we als alternatieve sector de tik die CZ uitdeelt gebruiken als wake-up call. Het kan veel beter!

Als je dit artikel waardeert, kun je je abonneren op mijn blog. Aanmelden kan in de rechterkolom bovenaan de pagina. Je kunt ook op de hoogte blijven door me te volgen op Facebook

Subscribe
Aanmelden voor:
guest

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Antoinette Hoogervorst
Antoinette Hoogervorst
3 december 2018 3:49 pm

Wat is dit toch weer een onzorgvuldig besluit!
Waarom worden er geen patiënten gehoord, die juist hele goeie ervaringen met alternatieve geneeswijzen hebben ondervonden?
Ik zelf ken zoveel mensen, die er wèl baat bij hebben gehad.
In veel andere landen , m.n. Duitsland en Frankrijk zitten veel van deze diciplines gewoon in het basispakket!
Het zou werkelijk héél stom zijn als ze ook acupunctuur eruit halen. Zo’n fantastische alternatieve geneeswijze!
Hoop voor je lieve Willem, dat je je passie nog lang kunt blijven uitvoeren.👍😍
Antoinette Hoogervorst

Annette ter Heijden
3 december 2018 7:47 pm

Goed artikel, klopt wel dat het nodig is om uit het sentiment te komen en als therapeuten gewoon aan de slag te gaan…persoonlijk vind ik trouwens (ik ben zelf therapeut) dat onze behandelingen ZO goed zijn dat we geen verzerkering nodig hebben die ons vergoed… de klanten komen toch wel… Want als het werkt betalen mensen gewoon ZELF hun rekening… dat de vergoeding soms handig is, ja dat wel. Nodig, nee voor mij niet. Oh ja, ik heb natuurlijk wel 2 jaar geleden die 10.000 euro geïnvesteerd die de verzekeraar geeist heeft… 10.000 euro zul je denken? Zoveel geld? Ja!… Lees verder »

Unmani
Unmani
5 december 2018 9:57 pm

We hebben net gedaan wat aan ons gevraagd werd meer volwassen van dit en als ze bewijzen willen dat het werk we hebben toch 1000 medisch dossier die dat bewijzen. Vorige week heb ik heel goed kunnen scoren met 3 clienten na 2 behandelingen en een vrouw die last van de nek dagelijk al 3 jaar lang had binnen 2 maanden helemaal weg gehaald…..met craniosacraal therapie…..terwijl Fisio en artsen niks kunnen verbeteren.. wat volwassen moet ik zijn? Nederland is een van de weinig landen waar alternatieve zorg geregeld is van a tot z en we scoren…..

Anka Blankendaal
5 december 2018 10:43 pm

De laatste jaren is er veel veranderd en gereorganiseerd in de alternatieve zorg. Door de hogere eisen van de verzekeraars, het ministerie en de beroepsgroep zelf is er kritisch gewerkt aan het opwaarderen van het beroepsprofiel. De therapeuten die nu werkzaam zijn in het alternatieve veld zijn goed opgeleide en zelfkritische mensen. De beroepsverenigingen hebben hard gewerkt aan het volwassen worden van de sector. Mede daarom zijn we vrijgesteld van BTW, net als reguliere zorgverleners. Ik ben het daarom met het laatste deel van je artikel niet eens. De alternatieve geneeswijzen als ayurveda, homeopathie en orthomoleculaire therapie horen verzekerd te… Lees verder »

Lieve
25 januari 2019 10:45 am

Persoonlijk heb ik veel baat gehad met alternatieve geneeswijzen.Het is voor mij en andere patiënten met een B12 tekort onbegrijpelijk dat veel zorgverzekeringen geen injecties meer willen vergoeden, alleen pillen. En dat is nu juist bij een opnameprobleem GEEN oplossing. Medicijnen, hulpmiddelen en zorgverlening worden allemaal geschrapt terwijl de premie en eigen bijdrage wel omhoog gaat…..