Mijn meniscus: een kwetsbaar onderdeel van het geheel

Leestijd 2-3 minuten

Een potje voetbal op het strand met mijn achtjarige zoon liep ongelukkig af. Mijn voet kwam niet naast maar op de onvoorspelbaar bewegende strandbal terecht. Bij de hardhandige landing op mijn knie voelde ik dat er iets serieus misging. Vermoedelijk scheurde mijn meniscus. In minder dan een seconde werd ik een patiënt. Nu die kleine kraakbeenring in mijn knie niet meer functioneert, doet zich een cascade aan veranderingen en reacties voor die doorwerken op alles niveaus van mijn bestaan. Het genezingsproces stopt beslist niet bij mijn knie.

Been

In mijn hele been neem ik activiteit waar. Het stroomt, knelt, trekt en werkt van mijn bil tot in mijn tenen. Vooral als ik me heb bewogen of ingespannen, is die activiteit duidelijk aanwezig. Het voelt niet altijd prettig, maar het is herstel in actie. Beweging doet een appèl op het herstel, maar stilstaan bij de reacties in mijn been zorgt ervoor dat ik de grenzen respecteer die mijn knie aangeeft. Maar het genezingsproces eindigt niet bij mijn been.

Lijf

Ik ben sneller moe, want er gaat veel energie naar mijn been. Mijn hele lichaam zet zich in voor het herstel van de meniscus, want het ‘weet’ dat het functioneren van dat kleine onderdeel in mijn knie een voorwaarde is voor het functioneren van het geheel. Ik slaap langer en ik neem meer rust. Dat heb ik nodig. Een te korte nacht resulteerde meteen in meer pijn. De vitaliteit van mijn hele lichaam is een voorwaarde voor het herstel van het kleinste onderdeel. Maar het genezingsproces stopt niet bij mijn lijf.

Emoties

Ik ervaar mijn kwetsbaarheid ook in mijn emoties. De dagen na mijn val voelde ik mij zonder duidelijke reden een beetje breekbaar en verdrietig. Daaraan toegeven helpt me om me over te geven aan het herstelproces. Als ik me groothoud, ga ik sneller over mijn grenzen heen en vertraag ik het herstel. Niet vechten of vluchten, maar stilstaan bij mezelf en gewoon maar even kwetsbaar zijn, is nu het devies. Dat is niet altijd makkelijk, want het genezingsproces stopt niet bij mij.

Gezin

Ook mijn gezin komt ook onder druk te staan door mijn kapotte meniscus. Mijn vrouw moet allerlei taken van me overnemen, de vakantieplannen moeten worden gewijzigd en ik kan er minder voor de kinderen zijn. Het gezin is een systeem dat mij nodig heeft om goed te functioneren. Weten dat ik nodig ben, doet een beroep op mijn herstel. Mijn knie herstelt waarschijnlijk niet goed als ik het eigenlijk wel prettig vind om weinig te doen en ga hangen in de steun die ik ontvang. Toch is het vermogen van mijn gezin om mij te dragen en mijn bereidheid me te laten dragen medebepalend voor mijn herstel. Wanneer de stress van deze onhandige situatie leidt tot wrijving en gekibbel, of wanneer ik me verantwoordelijk voel en te veel doe, merk ik dat al snel aan mijn knie. Maar het genezingsproces houdt niet op bij mijn gezin.

Een groter geheel

Er is een groter systeem waar ik mij onderdeel van weet. Een onzichtbaar geheel van invloeden en krachten die samen mijn bestaan mogelijk maken. Als ik me daarmee verbonden weet, kan ik gemakkelijker aanvaarden wat ik op mijn pad tegenkom. Ik blijf dan met betrokken belangstelling gadeslaan en ervaren wat zich aandient in dit proces. Zo waarnemend kom ik tot de conclusie dat genezing altijd een holistisch proces is: het onderdeel kan alleen helen vanuit zijn relatie tot het geheel. Het is een verbluffend complex, wonderbaarlijk gebeuren dat er om vraagt aandachtig te worden waargenomen en te worden beleefd. Niet alleen omdat het fascinerend is, maar ook omdat het je genezing  helpt.

Als je dit artikel waardeert, kun je je abonneren op mijn blog.  Je kunt ook op de hoogte blijven door me te volgen op Facebook

Subscribe
Aanmelden voor:
guest

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Riet Frissen
Riet Frissen
10 juli 2019 4:19 pm

Dankjewel Willem.
Voor mij zo’n herkenbaar. Daarom heb ik het met een aanvulling op mijn faceboek geplaatst.

Antoinette
Antoinette
10 juli 2019 6:23 pm

Mooi verwoord Willem ! Ja, zo zie je maar: ’n ongeluk zit in ’n klein hoekje. Maar de gevolgen kunnen soms groter zijn dan even ’n pijntje. Inderdaad; goed luisteren naar je lichaam en heel fijn, dat je lieve mensen om je heen hebt.
Het komt goed en probeer de moed erin te houden.
En wie weet hoe verrassend een noodzakelijke switch in je vakantieplannen kan uitpakken! Je weet maar nooit……..
Sterkte!
Antoinette

Corrie
Corrie
10 juli 2019 6:46 pm

Dank voor de prachtige verwoording van een snelle misstap. Of miss Stap? Of Opstap?
Ik heb keelpijn en kan dat precies zo in je verhaal zien.

Irmgard Borchers
10 juli 2019 7:06 pm

Dag Willem, ik lees altijd met veel plezier jouw blogs. Deze was wel bijzonder herkenbaar. Mijn vriendin scheurde dit jaar een enkelband + 2 breuken in de voet. En alles werd van het werk geacht om maar gewoon door te gaan want het is maar je voet en dan kun je toch gewoon lesgeven? Nee dus, het kost veel energie om te genezen. Ik wens jouw een goed en volledig herstel toe en dank voor je artikel!
Irmgard

Andy Troostwijk
Andy Troostwijk
11 juli 2019 8:40 am

Wat een mooi en eigenlijk, wederom, verhelderend stukje. De impact van een klein onderdeeltje, in dit geval de meniscus, op het geheel. Mooi, dank je.

Sander van Hesteren
11 juli 2019 10:37 am

Mooi weer!
Stilistisch ook, die herhaling.
Ben je er wel vanavond?

Eugène
Eugène
11 juli 2019 11:42 am

Ja Willem,

Maar dan heb je nog vergeten dat wij je voor het North Sea Jazz moet missen.
Sterkte kerel.
Mooi stuk overigens

Yvette
Yvette
17 juli 2019 7:16 am
Antwoord aan  willempinkst

Wat een eerlijke en heldere beschrijving over jouw proces en over de impact op jou en je systeem. En herkenbaar. Wens je veel sterkte met je genezing en ben benieuwd hoe en waar jullie nu de vakantie door gaan brengen . Lieve groet Yvette